Taze ve sulu üzümler, çok yönlü koruma sağlar ve anında enerji verir.
Bu aromalı meyve, genelde çoğu yaşa bağlı oluşan kansızlık,
kireçlenme, yorgunluk, varis ve romatizma gibi hastalıkları tedavi
etmeye yardımcı olur ve bunların oluşmasını önleyebilir.
ÜZÜM SUYU
Malzemeler: 2,7 kg siyah üzüm, süzmek için tülbent
Üzümleri yıkadıktan sonra geniş bir tencereye alın. Suyu
çıksın diye biraz ezip üstünü kapatana kadar su ilave edip kaynatın.10
dakika kaynadıktan sonra, üzümleri tekrar iyice ezin. Sonra bunu başka
bir tencerenin ağzına tülbenti gerip, üzüm suyunu bunun üzerinden süzüp
aktarın. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra tülbenti alıp üzüm
suyunu için.
ÜZÜM MASKESİ
Malzemeler: Bir avuç üzüm, 1 yemek kaşığı taze kaymak, 1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzümleri çatal yardımıyla ezip süzgeçten geçirin. Bir yemek
kaşığı üzüm suyuyla kaymağı sıvı kıvamına gelene kadar karıştırın. Limon
suyunu da ekleyip tekrar iyice karıştırın. Sonra bu bileşimi ince bir
tabaka halinde yüz ve boyuna uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra ılık
suyla durulayın.
2-) MANGO
Yüksek miktarda C vitamini ve beta karoten içeren mango, birçok yönden erken yaşlanmaya karşı korur
Sağlıklı cilt ve bağ dokusu için önemli bir proteindir.
Mango, C ve E vitaminleri içeren birkaç meyveden biridir ve hafızayı
güçlendirir. Sarı ve turuncu parlak renge sahip olan mango, güzel cilt,
güçlü bir kalp ve sağlıklı akciğerler için önemlidir. Ayrıca bağışıklık
sistemini güçlendiren yüksek oranda beta karoten içerir.
MANGO LASSI (İÇECEĞİ)
Malzemeler:
500 gr organik yoğurt, 1/2 soyulmuş ve doğranmış mango, 55 gr pudra
şekeri, 8 parça (küp) buz, 4 kabuksuz Antep fıstığı, 4 badem, bir tutam
safran
Yoğurt, mango, pudra şekeri ve buzu üzeri köpük olana kadar
çırpın. Antep fıstıklarını ve bademlerini ince ince kıyın. Karışımı
bardağa aktarın, kuruyemiş ve safranla süsleyin.
3-) KAYISI
Yüksek karotenoid içeriğiyle kayısı, gençlik iksiri adını hak edecek kadar zengin bir besindir.
Bağışıklık sistemini destekler, oksidantların verdiği
zarardan cildi ve akciğeri korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda, gözleri
zararlı serbest radikallerden korur. Ayrıca kayısı, en güçlü
antioksidanlardan biri olan likopen içerir. Likopeni arterlerde yağ
birikmesini önleme kabiliyetiyle bilinir.
KAYISI LİKÖRÜ
Malzemeler:
2 kg taze kayısı bir bolca karanfil tanesi, 4 adet tarçın çubuğu, 1,3
kg kahverengi şeker, 600 gr sirke, 60 ml brandy
Kayısıları yıkayın ve her birine 2-3 karanfil batırın. Derin bir tencereye, tarçın çubuklarını, şekeri, sirkeyi koyup şurup kıvamı alana kadar kaynatın. Şurup kıvamına gelince kayısıları ilave edip bunları bunlar yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Kaynatma işlemi bittikten sonra kavanozların içine aktarın, her bir kavanoza bir yemek kaşığı brandy ve bir adet tarçın çubuğu ekleyin. Kavanozların kapaklarını kapatın. Likörünüz 14 gün sonra hazır olacaktır.
Kayısıları yıkayın ve her birine 2-3 karanfil batırın. Derin bir tencereye, tarçın çubuklarını, şekeri, sirkeyi koyup şurup kıvamı alana kadar kaynatın. Şurup kıvamına gelince kayısıları ilave edip bunları bunlar yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Kaynatma işlemi bittikten sonra kavanozların içine aktarın, her bir kavanoza bir yemek kaşığı brandy ve bir adet tarçın çubuğu ekleyin. Kavanozların kapaklarını kapatın. Likörünüz 14 gün sonra hazır olacaktır.
4-) SALATALIK
Bol su içeren, çok kullanılan bu salata sebzesi, cilt iyileştirici özelliğiyle bilinir.
Olağanüstü bir sebze olan salatalık, güçlü nemlendirme
özelliği sayesinde, genç bir görünüm kazanmamızı sağlar, iltihaplanma
önleyici özelliği taşır. Mideye girdiği anda yüksek su ve mineral
dengesi içeriği, onu en iyi idrar söktürücü yapıyor. Zengin bir silika
kaynağı olan salatalık: sağlıklı cilt, kemik ve bağ dokusu için gerekli
mineralleri içerir.Kalp damar hastalığını ve osteoporozı önlemede büyük
rol oynar.
SALATALIK BAKIMI
(cildi canlandırıp ferahlatır)
Malzemeler: 1/2 salatalık, 5 adet nane yaprağı, 60 ml süt, 2 damla greyfurt tohumu esansı
Salatalığı soyup doğrayın. Nane yapraklarını da doğrayın ve
tüm bunları sütle birlikte pürüzsüz olana kadar blender'dan geçirin. Bu
karışımı bir tencereye dökün ve kaynatın. Yaklaşık iki dakika daha sıvı
kıvam alana kadar biraz daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Karışımı
temiz bir şişenin içine aktarın ve greyfurt esansını ekleyin.
Buzdolabında bekletilmek şartıyla bir hafta kullanabilirsiniz.
5-) PORTAKAL
5-) PORTAKAL
Portakal, C vitaminin yanı sıra, kalp sağlığı için güçlü bir antioksidan olan hesperidin içerir.
C vitamini açısından zengin olan portakal, genç ve sağlıklı bir cilt gelişimi sağlar, göz hastalıklarını önleyerek, kalp sağlığında önemli bir risk faktörü olan arterlerin tıkanmasınıi serbest radikallerin yıkıcı etkisini engeller.
C VİTAMİNLİ SMOOTHIE
Malzemeler: 700 ml sıkma portakal suyu, 450 gr dilimlenmiş mango, 450 gr çilek, 450 gr dilimlenmiş kivi, 500 ml yoğurt, öğütülmüş buz(tercihen)
Malzemelerin hepsini karıştırın ve sıvı hale gelmesi için blender'dan geçirin. Birkaç adet buz koyup bardağa dökerek servis yapabilirsiniz
6-) LİMON
Limon hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, genç kalmamızı destekleyen, zengin bir meyvedir.
Sağlıklı bir cilt ve diş etinin oluşumunda çok önemli bir role sahip limonun C vitamini oranı oldukça yüksektir.
LİMON TONİĞİ
(damarları tedavi eder)
Malzemeler: 4 çay kaşığı bitkisel gliserin, 1 limon suyu, 1 damla portakal çiçeği esansı, 1 gül esansı
Limon suyuyla bitkisel gliserini ve esans yağlarını birleştirip karıştırın. Varis olan bölgeye günde iki kere uygulayın. Bir kavanozun içinde üç ay muhafaza edebilirsiniz.
7-) ELMA
Lif, C vitamini ve flavonoidler içeren elma, yaşlanma karşıtı beslenmeyi destekler.
Elma, vücudun zehirli maddelerini duşarı atmasına yardımcı olan pektin lifi içerir. Aynı zamanda bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını destekler ve kuersetinle kolesterol oranını düşük tutmaya yarar.
NOT: Hazır, konsantre elma sularından uzak durun: bunlar yüksek miktarda şeker içerir.
ELMA, ARMUT VE NANE SUYU
Malzemeler: 8 elma (çekirdekleri alınmış), 8 armut (çekirdekleri alınmış), 12 adet nane yaprağı
Bütün malzemeleri yıkadıktan sonra doğrayın, naneyle birlikte meyveleri sıkın ve bekletmeden için.
8-) ISPANAK
Demir, kalsiyum ve magnezyum içeren ıspanak, genç görünmek ve formda kalmak isteyenler için vazgeçilmez bir besindir.
Çoğu zaman içeriğindeki yüksek oranda demirle anılan ıspanak, kandaki oksijeni artırır, kansızlığı önler ve muhteşem bir enerji kaynağıdır.
IZGARA BİFTEKLİ ISPANAK SALATASI
Malzemeler: 450 gr dilimlenmiş biftek, 4 adet kaynamış yumurta, 2 avuç ceviz, 450 gr ıspanak
Biftekleri ızgarada kızarttıktan sonra dilim şeklinde kesin. Yumurtaları, biftekleri cevizi ve ıspanağı bir kabın içinde karıştırın ve servis yapın.
9-) LAHANA
Lahana, genç kalmamızı destekleyen kükürtlü maddeler içerir.
Lahana, akciğeri koruyan ve anti kanserojen özelliği olan kükürt bakımından zengin bir besindir. "Güzellik madeni" olarak da bilinen kükürt cildin genç kalmasını sağlar.
WOK'DA REZENE TOHUMLU LAHANA
Malzemeler: 1 adet yeşil lahana, 2 yemek kaşığı balzamik sirke, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, bir tutam acı pul biber, tuz ve biber
Lahanaları yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Derin bir tavaya (wok) balzamik sirkeyi dökün ve iyice ısındıktan sonra lahanayı, rezene tohumu, acı biberi, tuz ve biberi de ekleyin. Lahanalar yumuşayana kadar pişirin. Servise hazırdır.
10-) ENGİNAR
Enginar, sindirimini iyileştiren ve zehirli atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olan muhteşem bir besindir.
Enginar, karaciğer işleyişini geliştiren ve safranın akışını artıran cynarin içerir. Sonuç olarak, bütün yağ tiplerinin çözülümünü ve sindirimini sağlar.Enginar, safra kesesinin düzensizliğini ve karaviğeri tedavi eder. Aynı zamanda , hassas bağırsak sendromu ve bulantıyı önler.
PİDE EKMEĞİNE BATIRILMIŞ SICAK ENGİNAR
Malzemeler: 8 adet pide ekmeği, 225 gr krem peynir, 350 gr mozerella peyniri, 200 gr mayonez, 150 gr rendelenmiş permesan peyniri, 1 adet ince kıyılmış soğan, 2 diş sarımsak, 375 gr terbiye edilmiş enginar
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, pideyi ufak üçgen şeklinde kesin ve tepsiye dizip pişirin. Diğer malzemelerin hepsini karıştırıp blender'dan geçirin. Bu karışımı 30 dk fırında pişirin. Pidelere sürüp sıcak servis yapabilirsiniz.
11-) MANTAR
Mantar, birçok sebzeden daha fazla protein, ve hatta E vitamini ve selenyum içerir.
Yaşlanma karşıtı vitamin E ve selenyum bakımından zengin bir kaynak olan mantar, sağlıklı cilt ve saç bakımıyla, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.Aynı zamanda anti kanserojen özelliğe sahiptir.
ŞİKATE MANTARI
Malzemeler: 450 gr şikate mantarı, 1 yemek kaşığı kolza tohumu yağı, 80 ml tavuk suyu, 1 tatlı kaşığı mısır unu, 2 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı beyaz şarap
Mantarları yıkayın, saplarını çıkardıktan sonra dilimleyin. Geniş bir tencerede yağı kızdırdıktan sonra tencereye mantarları ve iki servis kaşığı dolusu tavuk suyunu ekleyin. 5-6 dakika sık sık karıştırarak pişirin. Küçük bir kaseye mısır ununu koyun ve kalan tavuk suyuyla birlikte iyice karıştırın. Soya sosu ve şarabı bir tavada iki dakika pişirdikten sonra tencereye ekleyin ve biraz daha pişirin.
12-) BRÜKSEL LAHANASI
B vitaminleri, C vitamini ve lif bileşikleriyle dolu olan Brüksel lahanası, yaşlanmayı tetikleyen koşullarla savaşır.
Brüksel lahanası, anti kanserojen enzimler ve vücuttaki zehrin atılmasını tetikleyen sülfonitratlar gibi besin değerleriyle yüklüdür. Bu sebze aynı zamanda lif bakımından zengindir; bu yüzden hazmı kolaylaştırır.
SIĞIR ETLİ BRÜKSEL LAHANASI
Malzemeler:450 gr Brüksel lahanası (ayıklanmış ve yıkanmış), 115 gr sığır eti 100 gr kavrulmuş, tuzlu Antep fıstığı, 60 ml balzamik sirke
Brüksel lahanalarını yumuşayana kadar 5-10 dk buharda pişirin. Sığır etini tavada kızartın, kızarttığınız etleri bir tabağa alın. Aynı tavada Brüksel lahanalarını 1-2 dakika sote edin. Antep fıstığı ve sirkeyi de ekleyerek 1-2 dk daha pişirmeye devam edin. Piştikten sonra sığır etini de ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder